Achizitii Fonduri Europene

Achizitii prin fonduri nerambursabile

Firmele din Romania au la dispozitie o multitudine de fonduri nerambusabile sau granturi de care pot beneficia pentru a-si dezvolta afacerea. Procedura poate fi destul de complicata si difera de la un proiect la altul.

De aceea PicxeliT a decis sa vina in ajutorul tau. Daca ai gasit pe site-ul nostru produsele dorite tot ce trebuie sa faci este sa completezi formularul din aceasta pagina si sa ne spui ce produse doresti sa achizitionezi prin fonduri europene de pe PicxeliT. Noi iti vom trimite oferta de pret necesara in cadrul proiectului tau de. Cand ai obtinut finantarea ne poti contacta pentru incheierea contractului si a celorlalte acte care iti sunt necesare pentru acest proiect.

Ce sunt fondurile nerambursabile

Fondurile nerambursabile reprezinta sume de bani acordate de catre un finantator (de regula de catre o entitate supranationala – exemplu: Uniunea Europeana (UE) – sau de catre stat) prin care se urmareste atingerea unor obiective de interes (supra)national. De regula, cele doua tipuri de obiective sunt asemanatoare din punct de vedere al continutului, dar nu si din perspectiva dimensiunii (cu unele exceptii, fondurile nerambursabile provenite de la UE sunt mai mari decat cele provenite din actiunile initiate de stat).

Cu alte cuvinte, este o suma de bani pe care un antreprenor o poate cere de la autoritati pentru a demara o afacere sau pentru a dezvolta o afacere. De ce este suma nerambursabila? Pentru ca, daca nu apar probleme, antreprenorul nu trebuie sa o dea inapoi. Finantarile nereturnabile au ca scop principal stimularea afacerilor, indiferent ca banii vin de la stat sau de la Uniunea Europeana. De principiu, banii oricum se intorc la autoritati, in mod indirect si pe termen lung, sub forma de taxe si impozite.

Ce sunt fondurile europene si de cate tipuri sunt acestea

Conceptul general „fonduri europene” desemneaza instrumentele de finantare nerambursabila alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a reduce decalajele de dezvoltare economica si sociala dintre acestea. Fondurile europene sunt gestionate in comun de Comisia Europeana si de fiecare stat membru in parte. Pentru Romania, Fondurile Europene Structurale si de Investitii (Fondurile ESI) sunt principala sursa de finantare a Programelor Operationale care au ca principal obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economica si sociala la nivel national. Fondurile ESI cuprind:

– Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR);
– Fondul Social European (FSE);
– Fondul de Coeziune (FC);
– Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR);
– Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM).

Cum trebuie abordata finantarea din fonduri europene la stabilirea bugetului

In elaborarea bugetului proiectului, solicitantii trebuie sa aiba in vedere costurile necesare, indispensabile realizarii proiectului, si sa le stabileasca pe baza de oferte indicative de pret sau preturi de referinta practicate in conditii concurentiale de piata. Informatii clare referitoare la construirea bugetului sunt disponibile in ghidul aferent fiecarui apel. Pentru intocmirea bugetului cererii de finantare, ce va fi depusa in cadrul unui apel de proiecte deschis al unui PO, se vor avea in vedere 2 componente principale: cheltuielile eligibile si cheltuielile neeligibile (daca este cazul). In ceea ce priveste bugetul eligibil al proiectului, acesta va cuprinde finantarea proportionala din fonduri UE si de la bugetul de stat (national), la care se poate adauga cofinantarea beneficiarului (in situatia beneficiarilor privati). Procentele de cofinantare pentru sursele mai sus mentionate (buget UE/buget de stat/cofinantare beneficiar) sunt stabilite la nivelul fiecarui PO in cadrul planului de finantare si in cadrul ghidului solicitantului aferent fiecarui apel de proiecte.

Iata cateva exemple de cheltuieli eligibile, pentru care vei putea cere finantare nerambursabila:

– achizitia de echipamente si utilaje de lucru in cazul infiintarii unei fabrici de mobila;
– realizarea unui site de prezentare in cazul unei firme care isi va comercializa produsele si serviciile cu ajutorul internetului;
– achizitia de mobilier pentru un centru de instruire si formare profesionala;
– achizitia de echipamente IT pentru dotarea unei firme de programare.

Iata si cateva exemple frecvente de cheltuieli neeligibile:

– taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru achizitiile propuse prin proiect;
– comisioane si dobanzi bancare;
– impozite si taxe;
– amenzi.

Mai multe informatii gasiti aici: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Shopping cart close